Selecteer een pagina

De voor- en nadelen van Douglas meubels

Houten meubels zijn natuurlijk erg mooi, of het nu een houten tuinset betreft of bijvoorbeeld een houten eetkamertafel. Hout heeft een krachtige uitstraling, het is luxe. Vaak is hout robuust, gaat het jaren lang mee en is het goed te combineren met verschillende stijlen van inrichting. Douglas hout is door haar robuustheid en ook haar schoonheid een veel geliefde houtsoort. Het hout is sterk en naast gebruik voor binnen ook goed te gebruiken voor buitenmeubels. Natuurlijk heeft alles voordelen, maar ook nadelen, bij Douglas hout is dat niet anders. In dit artikel zetten we enkele voor- en nadelen van Douglas hout op rij, zodat je een weloverwogen keus kunt maken in je zoektocht naar het perfecte houten meubel.

De duurzaamheid van Douglas houten meubels

De duurzaamheid is altijd van belang bij de aanschaf van meubels. Bij houten meubels is dit misschien wel van een nog groter belang, dit omdat er tussen de verschillende houtsoorten nogal een verschil zit in de duurzaamheid. Douglas komt van naaldbomen, het hout is vrij sterk en ook als het gebruikt is voor meubels welke bedoeld zijn voor buiten zal het hout vrij lang meegaan. Het voordeel van Douglas is dat het hout zelfs zonder bewerking lang goed blijft. Mede de hoeveelheid hars draagt hier aan bij, door het hars – wat opdroogt – krijgen schimmels minder goed de kans het hout aan te tasten. De duurzaamheid van Douglas meubels is over het algemeen dan ook vrij groot. Nadelig is wel dat Douglas niet bijzonder goed tegen vocht kan, het drooghouden van de meubels en vooral het niet op een natte of gras ondergrond plaatsen van het meubel komt het hout ten goede.

Douglas hout lengtes

Douglas hout heeft een groot voordeel ten opzicht van andere houtsoorten door haar lengte. Douglas hout komt van naaldbomen welke erg hoog kunnen groeien. Het gevolg is dat de planken en balken erg lang kunnen zijn, hierdoor kunnen er ook grotere meubels gemaakt worden zonder dat er een naad hoeft te zitten tussen de meubeldelen. Ook voor vloeren en vlonders is dit een groot voordeel. Een nadeel met betrekking tot de lengte heeft Douglas dan ook niet, als we naar de breedte kijken kunnen we wel stellen dat Douglas hier niet tot de sterkste houtsoorten behoord. Naaldbomen worden lang maar niet erg breed, verwerking van Douglas als bijvoorbeeld tafelblad is daarom lastiger.

Douglas meubels: zowel binnen als buiten

Douglas meubels voor binnen en buiten

Douglas is duurzaam, robuust hout en Douglas meubels kunnen dan ook zeer goed zowel binnen als buiten gebruikt worden. Hoewel Douglas goed tegen de weersomstandigheden kan is optrekkend vocht soms een probleem. Poten van meubels kunnen het best beschermt worden tegen contact met gras en andere natte ondergronden. Kans op schimmel is wel vrij klein omdat er veel hars in het hout zit wat schimmelgroei tegenhoud. Natuurlijk zal een meubel wat binnen staat langer goed blijven als een meubel wat buiten in de tuin staat. Vooral verkleuring en vervuiling zal bij binnen meubels minder erg zijn.

De hardheid van Douglas

Douglas doet het bovengemiddeld ten opzichte van andere houtsoorten qua hardheid. Het hout is vrij hard met een hardheid van drie op een schaal van vijf, waarbij vijf het minst hard is. Douglas is dermate hard dat het bewerkt kan worden met scherp machinaal gereedschap, voor bewerking met de hand is het hout eigenlijk te hard. Voor meubels betekent dit dat Douglas meubels robuuster zijn dan veel houtsoorten.

Onderhoud van Douglas meubels

Het onderhouden van Douglashout en dus ook de meubels van Douglas is een plusplunt van deze houtsoort. Het onderhoud is minimaal, afborstelen met een zachte borstel is vaak voldoende om het hout in een goede staat te houden. Na verloop van tijd zal echter zeker bij tuinmeubels de kleur veranderen van gelig richting blauw-grijs. Deze verkleuring kan men tegengaan door het hout te impregneren, coaten of de verkleuring weg te schuren.

Bewerkbaarheid en toepasbaarheid van Douglashout

De bewerkbaarheid van Douglas is niet optimaal, dit komt omdat het een vrij harde houtsoort is. Bewerking kan eigenlijk alleen machinaal, handbewerking zal moeizaam gaan en enkel met zeer scherp gereedschap. De toepasbaarheid is wel groot. Het hout kan prima gebruikt worden voor onder andere:

  • Meubels
  • Tuinmeubels
  • Vloeren
  • Vlonders
  • Tuinhuisjes
  • Schuttingen
  • Overkappingen

De kleur van Douglas hout

De kleur van Douglas hout is gelig, naar verloop van tijd kan het blauwgrijs van kleur worden. Olie en wax kunnen de kleur iets donkerder maken en indien er blauwgrijze verkleuring optreed kan dit vaak door licht opschuren ongedaan worden gemaakt. Het voordeel van de kleur is dat deze vrij licht is, hierdoor kan je het hout schilderen in verschillende kleuren.

De oorsprong van Douglas

Douglas hout komt van naaldbomen. Douglas hout is een vrij milieu vriendelijke houtsoort omdat er geen enorm lange en milieubelastende transporten nodig zijn. Komt het hout niet uit Nederland dan komt het vrijwel altijd uit West-Europa waardoor ook niet Nederlands Douglas hout veel minder milieubelastend is dan bijvoorbeeld houtsoorten uit Zuid-Amerika.

Buigbaarheid van Douglas

De buigbaarheid van Douglas is minimaal. Rondingen zullen hierdoor vrijwel altijd in het hout moeten worden gezaagd. Dit kan voor sommige modellen meubels een nadeel zijn echter de geringe buigzaamheid zorgt ook weer voor enkele voordelen. Zo zal een meubel van Douglas vrijwel altijd zo recht blijven als dat het was op het moment van aankoop. Ook voor vloeren, schuttingen en tuinhuisjes is de geringe buigbaarheid een voordeel.

Conclusie

Kijkend naar alle voor- en nadelen van Douglas hout kunnen we stellen dat het hout zeer geschikt is voor zowel binnen- als buitenmeubels. Het hout is vrij sterk, zeer robuust en vereist weinig onderhoud. De nadelen zoals de geringe buigbaarheid, de gevoeligheid voor vooral optrekkend vocht en de verkleuring in het geval van buitenmeubels is niet zeer groot. De nadelen zijn gemakkelijk te beperken door tactische plaatsing van de meubels (op een verharde ondergrond) en het opschuren of coaten met betrekking tot de verkleuring.

Ben je op zoek naar een uniek Douglas houten meubel voor binnen of buiten? Stuur ons een tekening of bespreek je wensen met ons en ontvang een vrijblijvende offerte.

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook