Selecteer een pagina

Op zoek naar een tuinset? Een Douglas tuinset is ideaal!

Comfortabele en natuurlijk ook mooie tuinmeubelen horen thuis in elke tuin. Het vinden van het ideale tuinmeubel is echter niet altijd iets wat je zomaar even doet. Naast mooie meubelen willen we natuurlijk ook een goed design, luxe materialen, robuuste meubelen die onderhoudsvriendelijk zijn en welke comfort bieden. Met enkele van onze tips is het vinden van het ideale tuinmeubel een stuk gemakkelijker.

Tip 1: Goedkoop is duurkoop

Soms laten we ons te veel sturen door de prijs van de tuinmeubels. Het gevolg is dat we al snel te maken krijgen met wankele poten, lelijke lasnaden, krasgevoeligheid en soms blijkt de lak van een dermate slechte kwaliteit dat na een enkele regenbui de meubels eruit zien of ze al jaren in de tuin staan. Hoe prachtig sommige aanbiedingen ook mogen zijn, als ze te mooi zijn om waar te zijn, dan zijn ze dit vaak ook. Goede kwaliteit kost wat meer. Je krijgt er echter wel veel meer voor terug. Zeker bij tuinmeubels welke buiten de elementen moeten trotseren is kwaliteit van groot belang.

Tip 2: Het materiaal

Op het moment dat je tuinmeubelen wilt gaan kopen zal je snel ontdekken dat er een ruime keus is in materiaal. Belangrijk is van te voren te kijken hoeveel onderhoud een tuinset nodig heeft en hoeveel tijd je hieraan moet besteden. Kunststof of aluminium is roestbestendig en licht waardoor je de meubels makkelijk kan verplaatsen. Hardhouten meubels zijn zwaarder, lastiger te verplaatsen maar vaak wel een stuk mooier. Het onderhoud van hardhouten meubels zal vaak ook groter zijn dan bij de kunststof variant, een redelijk onderhoudsvrije houten tuinset zoals een Douglas tuinset kan een goede optie zijn. Douglas hout is stevig, mooi en blijft zelfs onbehandeld tientallen jaren goed.

Kunststof, PVC en Aluminium

Deze roestvrije materialen zijn relatief goedkoop en vergen weinig onderhoud. De meubelen zijn eenvoudig te wassen met een simpel sopje.

Smeedijzer of staal

Deze zware en stevige materialen zijn onbehandeld gevoelig voor roest. Regelmatig onderhoud (overschilderen of coaten) is bij deze materialen nodig om roest te voorkomen.

Riet, natuurlijke grassen of Rotan

Deze materialen zijn goed toepasbaar voor tuinmeubels. Onderhoud is echter zeker één keer per jaar essentieel. Belangrijk is wel dat de meubelen een hars coating hebben welke beschermt tegen de elementen.

Houtsoorten

Houtsoorten zoals: hardhout, ceder, teakhout, douglas en steigerhout zijn populaire houtsoorten voor in de tuin. Vele van deze houtsoorten vragen echter wel meer onderhoud en bescherming. Douglas en teakhout zijn qua tuinmeubelen de meubelen welke zowel stevig en luxe zijn en ook het minste onderhout nodig hebben. Douglas is een houtsoort welke goed tegen de elementen kan. Teakhout is één van de meest watervaste houtsoorten en deze houtsoort gebruikte men vroeger dan ook vaak voor het maken van schepen.

Tip 3: De tuinstoelen

Je kent ze vast, de designstoelen vol draden en elastiek. Constructies die eruitzien als een katapult, prachtig maar of deze nu ook zo comfortabel zijn om op te zitten is nog maar de vraag. Design is natuurlijk iets om rekening mee te houden, maar belangrijker is het zitcomfort. Ook de afmeting van de stoelen speelt een rol. Sommige stoelen zijn te klein of smal om fijn op te zitten. Stoelen zijn soms ook zo laag dat het comfort eronder begint te lijden. Een meer riante loungestoel of loveseat kan erg mooi zijn, belangrijk is wel rekening te houden met de forste afmeting, past de stoel wel op het terras? Om er zeker van te zijn dat een stoel comfortabel is, kan het verstandig zijn er in de showroom een poosje op te zitten om zo te zien of het voor jou een comfortabele stoel is.

Tip 4: Schaduw

Zeker op de warme, zonovergoten dagen, kan het buiten in de zon zitten soms niet al te aangenaam zijn. Op momenten dat jouw tuinset niet in de schaduw staat, geeft de zon soms veel overlast. Een goede parasol of eventueel een schaduwdoek kunnen een oplossing zijn. Heb je liever een luxe oplossing, kijk dan voor een veranda of andere overkapping welke een meer permanente schaduwplek geeft. Met een overkapping of veranda kan je zowel uit de zon als uit de regen genieten van de tuin.

Tip 5: Praktisch

Binnenhuis is een voetenbank of grote poef vaak een favoriet item in de kamer. Deze meubels zijn zowel comfortabel als praktisch. Deze meubels doen het buiten vaak ook prima, maar naast deze meubels zijn er nog meer tuinmeubels welke gewoon erg praktisch van aard zijn. Je kunt ze gemakkelijk en snel verplaatsen, aan jouw verlanglijstje kun je producten toevoegen zoals:

 • Een verplaatsbare parasol
 • Een inklap tafel
 • Poef of kruk voor buiten
 • Kar voor het serveren van drank en hapjes

Kies altijd een mooie én praktische tuinset

Tip 6: De aanbiedingen

Een mooie aanbieding is iets waar iedereen van houd. Tijdens de uitverkoop kan je kortingen krijgen tot wel 70%. Soms krijgen nieuwe klanten bij tuinmeubelwinkels een korting, anderen hebben een speciale deal voor een bepaalde dag of andere kortingen. Is jouw budget niet super ruim maar wil je toch een kwalitatief goede tuinmeubelset, wacht dan tot er een goede korting is of de uitverkoop start. Of neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

Tip 7: Rust

Creëer één specifiek kleurenpalet en één sfeer in de tuin om deze om te toveren tot een oase van rust. Gebruik dezelfde kleur als binnen om de buitenruimte tot één geheel te maken. Houd je van een opvallende kleur zoals rood of paars, neem dit dan mee in accessoires. Houd er wel rekening mee dat je het niet te druk maakt met een overvloed aan felle kleuren.

Tip 8: De kussens

Comfort is bijzonder belangrijk, we kunnen dat niet vaak genoeg benadrukken. Een houten of stalen constructie geeft een lange levensduur aan jouw tuinset, vaak zitten ze een stuk minder prettig. Kussens zijn een uitkomst, deze toveren alle meubels om tot perfecte zitplaatsen. Kijk bij je zoektocht naar kussens welke niet te dun zijn, naar dikke kussen waar je fijn voor een langere tijd op kan zitten. Ook is het belangrijk te kijken naar kussens welke goed tegen weersinvloeden kunnen, speciale buitenkussens hebben de voorkeur.

Tip 9: De details

Soms ziet een tuinmeubel er prachtig uit op internet, in de showroom of een folder. Het kan echter zo zijn dat bepaalde gebreken niet op het eerste oog te zien zijn. Let daarom goed op het volgende:

 • De grote meubels hebben kussens nodig met veren. kussens met veren houden langer hun vorm vast.
 • Om te kijken of een meubel van staal of aluminium is kan je een magneetje meebrengen naar de winkel. Aluminium is niet magnetisch, zo kan je makkelijk kijken of je met staal of aluminium te maken hebt.
 • Controleer de sterkte van de poten. Ga in de stoel of op de bank zitten en kijk of deze niet schuift en of de poten niet verbuigen.
 • Voel aan het hout van houten meubelen om te kijken of deze goed glad zijn.
 • Kijk of de stoelen en tafelpoten krassen achterlaten op de terrastegels.

Tip 10: Het textiel

Bij het uitkiezen van de tuinmeubelen is het raadzaam ook op het textiel te letten. Sommige sets hebben standaard kussen, soms moet je losse kussen aanschaffen. Let op de volgende kenmerken bij de aanschaf van kussens:

 • De luchtdoorlatendheid.
 • Zijn de kussens gemakkelijk te reinigen?
 • Zijn de kussens waterafstotend?
 • Zijn de kussens UV-bestendig?

Ook het stiksel is van belang, kies voor een stevig stiksel. Het liefste een dubbel stiksel voor grotere stevigheid. Enkele textielsoorten welke geschikt zijn voor buiten zijn onder andere: polyester, acryl, (behandeld) canvas en katoen.

Over het algemeen kunnen we stellen dat het van belang is om rekening te houden met de bestendigheid van de tuinset met betrekking tot de elementen. Kleurvastheid is van belang voor de kussens, roestvrijheid bij meubelen met ijzeren elementen en qua houten meubelen is het van belang een robuuste houtsoort uit te zoeken, teak en douglas tuinsets zijn in het geval van houten sets het meest geschikt.

Ben je op zoek naar een unieke Douglas tuinset? Neem dan een kijkje in onze shop, of informeer vrijblijvend voor de mogelijkheid van een uniek meubel op maat.

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook