Selecteer een pagina

Douglashout: is douglashout geschikt voor tuinmeubelen?

Douglashout wordt steeds populairder, hoe komt dat eigenlijk? Wat zijn de voordelen van deze houtsoort? Kun je er tuinmeubels van maken?

Laten we eerst kijken wat douglashout precies is.

Wat is douglashout?

Heb je een houtsoort nodig met een lange levensduur? Dan is Douglas hout het ideale materiaal om te gebruiken.

Deze houtsoort is afkomstig van de Douglasspar, die groeit in Europa. Oorspronkelijk komt Douglashout uit Noord-Amerika, daar is het bekend onder de naam “Oregon Pine”.

Deze houtsoort valt in duurzaamheidsklasse 3 – dit betekent dat het een goede en duurzame houtsoort is.

Het kernhout van douglas hout heeft een licht oranje tot geelrode kleur. Onder invloed van licht en lucht zal deze kleur veranderen naar oranjebruin. Dit zorgt voor een aangename, warme uitstraling.

Wat zijn de voordelen van douglashout?

Douglashout is de afgelopen tijd erg in populariteit gestegen. Toch is het nog minder bekend dan Eiken, Beuken of Vuren. Dat is jammer – want deze houtsoort biedt vele voordelen!

Hoge duurzaamheid

Eén van de grootste voordelen van de houtsoort is zijn hoge duurzaamheid. Zelfs onbehandeld gaat het hout ruim 10 tot 15 jaar mee!

Dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Vuren, wat geïmpregneerd dient te worden. Voor het impregneren en behandelen van hout zijn schadelijke stoffen nodig. Douglashout is dus ook een milieubewuste keuze.

De duurzaamheid van douglas hout komt door het grote percentage kernhout wat wordt gevormd. Het kernhout bevat hars wat na verloop van tijd verhardt. Door deze verharding krijg het hout zijn lange levensduur.

Sterk én veelzijdig

Het hout is één van de hardste Europese houtsoorten. Hierdoor is het hout geschikt voor zowel binnen als buiten. Van schuttingen tot aan veranda’s, alles is mogelijk met douglashout.

Geen wonder dat deze houtsoort steeds populairder wordt!

Beschikbaarheid

De Douglas spar is de afgelopen tientallen jaren aangeplant in Frankrijk en Duitsland, waardoor er nu bijvoorbeeld alleen al in Frankrijk ongeveer 1 miljoen kuub aan Douglas hout aangroeit.

Staatsbosbeheer heeft in Nederland als doel om het gebruik van inlands hout te laten toenemen; de rol van douglas hout is hierin enorm belangrijk, omdat de Douglas spar ook makkelijk in Nederland kan groeien.

Douglashout is dus ook een milieuvriendelijke keuze; in bossen waar de Douglas spar wordt gekapt worden nieuwe sparren aangeplant.

Natuurproduct met unieke uitstraling

Douglas is een echt natuurproduct met een vochtigheidsgehalte. Schrik dus zeker niet als bij het indrogen van deze houtsoort kleine barstjes en scheurtjes ontstaan. Die geven het hout een karakteristieke uitstraling.

Onbehandeld verandert de kleur van Douglas langzaamaan naar grijsblauw. Ook dit draagt bij aan een unieke, karakteristieke uitstraling. Zeker voor opmaat gemaakte meubels is Douglas hout dus echt een aanrader.

Uitstraling van douglashout

Het gebruik van douglashout: toepassingen van deze houtsoort

Door de gunstige eigenschappen is het hout zeer breed toepasbaar. De lange levensduur zorgt ervoor dat deze houtsoort vaak een betere keuze is dan vurenhout of hardhout. Met douglas hout kun je verschillende constructies in de tuin maken, van opmaat gemaakte meubelen tot aan een nieuwe aanbouw, veranda of overkapping.

Is douglashout geschikt voor tuinmeubelen?

Het hout is zo populair omdat het goed is voor het milieu, het gaat lang mee én het is enorm sterk. Om een voorbeeld te noemen: douglashout is sterker dan grenenhout of vurenhout.

Daarbij moet bijna elke houtsoort worden geïmpregneerd voor buitengebruik. Met douglas hout is dat niet het geval. Douglas hout is van nature zo sterk dat het bijna niet gaat schimmelen of rotten.

Dus ja, deze houtsoort is perfect voor tuinmeubelen.

Douglas hout kan goed worden bewerkt, hierdoor is het een perfecte houtsoort voor het maken van meubels. Het hout is sterk genoeg om er van alles van te kunnen maken: van bankjes tot aan tafels en gehele loungesets.

Het hout kan worden gelijmd, getimmerd of geschroefd. Sterk en veelzijdig dus!

Douglashout of steigerhout: welke houtsoort is het beste?

Wist je dat steigerhout helemaal geen aparte houtsoort is, maar gewoon vurenhout?

Vurenhout is afkomstig van een fijnspar en één van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Je raadt het misschien al: deze houtsoort word onder andere veel gebruikt voor steigers in de bouw. Deze houtsoort heeft lange vezels waardoor het flexibel is en goed te gebruiken is voor steigers.

Al enkele jaren geleden was het een trend om oude steigerplanken op te schuren en er vervolgens meubels van te maken. Dit gebeurde zowel met ongebruikt als gebruikt steigerhout.

Steigerhout is net als Douglashout sterk en duurzaam. Het is in veel gevallen voordeliger dan vele andere hardhoutsoorten en het kan gebruikt worden voor tuinmeubels.

Dus welke houtsoort is dan beter: douglashout of steigerhout?

De verschillen in kaart gebracht

Laten we eens kijken naar de verschillen tussen deze twee houtsoorten.

  • Prijs: Steigerhout is voordeliger dan Douglas hout.
  • Kleur: Douglas hout is wat donkerder dan steigerhout. Doordat steigerhout wordt behandelt kan deze houtsoort in verschillende kleuren worden geleverd. De Douglas houtsoort zal eerst vergelen en daarna een grijsblauwe kleur aannemen. Aanvankelijk heeft douglas hout een oranjebruine kleur. Door de natuurlijke vergrijzing krijg je met douglashout een hele fraaie uitstraling.
  • Uitstraling: De uitstraling van douglashout is natuurlijk en het heeft een consistent kwaliteit. Steigerhout is wat ruwer en kan al in het begin wat meer naden en scheuren vertonen.
  • Behandeling: Steigerhout wordt behandelt om er tuinmeubelen van te kunnen maken, dit is bij Douglas hout niet het geval.
  • Kwaliteit: Beiden houtsoorten zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee – wel hoeft Douglas hout niet te worden behandeld.

Al met al ervaren wij dat onze kopers van Douglashouten tuinmeubelen er enorm tevreden mee zijn. Wij geven de voorkeur aan Douglashout boven steigerhout, onder andere omdat het niet hoeft te worden behandelt (beter voor het milieu!). Wil je toch liever douglashout behandelen, het kan wel!

Online Douglashouten meubelen kopen

Douglashout kunnen wij absoluut aanraden voor gebruik in tuinmeubelen. Het hout is stevig, robuust én duurzaam. Staat er binnenkort bij jou in de tuin een uniek Douglas houten tuinmeubel?

Tuinmeubelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wat nou als je iets zoekt dat echt uniek moet zijn?

Neem een kijkje in de webshop of neem vrijblijvend contact op om met ons de mogelijkheden voor een opmaat gemaakt tuinmeubel te bespreken.

 

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook