Selecteer een pagina

Tips voor unieke houten overkappingen

Houten tuin overkappingen

Er zijn meerdere redenen om een stuk van de tuin te willen overkappen. Het overkappen van een gedeelte van de tuin is praktisch én gezellig. Het hebben van een droge instap bij de schuur, of de poortdeur, is zeker prettig tijdens een regenbui. Maar het is ook mogelijk om even lekker de schaduw op te zoeken, of ’s avonds lekker buiten te kunnen blijven zitten. Een houten overkapping is een ideale manier om een stuk tuin te overkappen. Bovendien is het extra leuk om een eigen ontwerp werkelijkheid te laten worden.

Eigen idee, dubbel zo leuk

Of het nu gaat om een droge ruimte om onder te kunnen werken, of om ’s avonds heel lang buiten te kunnen blijven zitten met gezelschap, of een goed boek, een Douglashouten overkapping is makkelijk in het onderhoud.

Niet alleen is Douglas hout goed verwerkbaar, maar het hout heeft ook niet veel aandacht nodig. De nerven van het Douglas hout worden door het drogen door de jaren heen steeds meer naar elkaar toegetrokken, waardoor het hout alleen maar harder wordt. Natuurlijk kan er worden gekozen om de houten overkapping een kleurtje te geven, maar naturel is ook prachtig. Het is mogelijk om het hout om de paar jaar wel te verzorgen met een product zoals olie, beits of lak. Al deze producten zijn verkrijgbaar met of zonder kleur, van mat tot aan hoogglans. Het is maar net waar je voor kiest.

Overkappingen, heel effectief

Douglas houten overkappingen kunnen op maat worden gemaakt. Of er nu een idee is voor een carport, een overkapping die aan het huis grenst, of aan de schuur. Het is niet moeilijk om een eigen ontwerp voor te leggen aan de vakman. Een foto of tekening doorsturen is zo gebeurt, en het kan heel wat leuks opleveren. Een overkapping aan de voorkant van een woning is ook niet ondenkbaar. Voor elke gelegenheid valt er dus wel een goede oplossing te vinden. Tevens zijn de looks van het Douglas hout ook gewoon gezellig. Of er nu onder overkappingen wordt gesleuteld of gelounged, hout ziet er altijd goed uit.

Wil je een eigen, unieke Douglas houten overkapping? Neem dan contact op om je wensen te bespreken.

Overdekte buitenkeuken

De houten tuinoverkappingen zijn er in vele vormen en afmetingen. Een gedeelte gebruiken voor een buitenkeuken is helemaal van deze tijd, en je kunt het inrichten zoals je wilt. Waar de ene persoon voor alleen een magnetron gaat, installeert een ander op zijn of haar gemak een complete buitenkeuken. Met anderen buiten zitten en lekker relaxed even wat lekkers koken of grillen, maakt het buiten zijn nog aangenamer.

Buiten bbq'en onder houten overkapping

Een buitenkeuken kan dus ingericht worden naar ieders wens en geeft een meerwaarde aan de tuin voor de persoon die graag wat te eten klaarmaakt. Zo kan het koelkastje bijvoorbeeld in de hoek of onder de kookplaat, en de biertap in de hoek met bijvoorbeeld een spoelbak. De glazen kunnen mooi in een kastje worden geplaatst, en met een klein stukje aanrecht kom je een heel eind.

Economisch ontworpen en geplaatst

Bij het overdekken van een gedeelte van de tuin is het doel belangrijk. Het is verstandig om bij het ontwerpen na te denken over wat er gebeurt tijdens een enorme regenbui, met ook nog eens veel wind. Het is prettig om de poortdeur te sluiten, en dan ook daadwerkelijk droog te staan of te zitten. Met een flinke hoosbui en een stevige wind, is horizontale regen niet uitgesloten, en dan is het prettig om lekker te kunnen blijven zitten zonder dat de glazen of de boodschappentassen vol regenen.

Wanneer er onder het overdekte tuingedeelte wordt gesleuteld aan bijvoorbeeld een fiets, brommer of motor, is het ook beter dat al het gereedschap droog blijft, en niet gaat verroesten. Nadenken over een goed Douglas houten ontwerp loont zeker de moeite.

Douglashouten overkapping, mooi om te zien

Led verlichting is perfect om te gebruiken onder een overdekt gedeelte. Led verlichting verbruikt niet veel stroom en is in veel varianten verkrijgbaar, van helder tot aan gekleurd sfeerlicht. Het is handig om onder een afdak voor een waterdichte behuizing te kiezen. Op die manier kan er nooit kortsluiting ontstaan, want vocht kruipt overal in als het de kans krijgt. Gezellige lampen onder een houten afdak geven sfeer en leuke uitstraling.

Dak dicht of open?

Omdat er met het hout van een Douglas boom qua verwerking veel mogelijkheden zijn, is het mogelijk om een schuif of kantel dak te maken. Maar ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een transparante kunststof koepel op het dak te plaatsen die licht doorlaat. Daglicht onder een afdak is prettig, en kan altijd afgeschermd worden met een rolgordijn. Een open of een dicht dak behoren zeker tot de ontwerp mogelijkheden. Kunststof koepels met ronde of rechthoekige vormen zijn gemakkelijk om schoon te houden. Maar het is ook mogelijk om een volledig transparant kunststof dak op een Douglas houten frame te bevestigen. Daglicht geeft onder een afdak een gezellige sfeer, en lichtopbrengst.

Dak wit of groen?

Het dak van een houten overkapping kan op vele manieren worden gemaakt. Een groen dak is modern, en ziet er van bovenaf gezien leuk uit. Een groen beplant dak van een afdak heeft wel wat verzorging nodig. Want bij droog weer zal er watergegeven moeten worden, om niet met een bruin dak te eindigen. Ook is het mogelijk om een de bovenkant van een dak wit te verven. Een wit dak reflecteert het zonlicht en dat scheelt zeker een paar graden onder het afdak tijdens warme dagen.

Een afdak heeft een bepaald oppervlak, en als het regent komt daar heel wat water op terecht. Het is het overwegen waard om een goede regenopvang te maken, zodat het regenwater via een regenpijp mooi in een regenton terecht komt. Regenwater is bovendien ideaal voor de bloemen en planten, en het is ook nog eens zeer geschikt om de ramen mee te wassen.

Wil je zelf een fraaie, unieke houten overkapping in je tuin? Neem gerust contact op om je wensen te bespreken.

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook