Selecteer een pagina

Moderne tuinen: overzicht van tips en trends

Wat maakt een tuin modern?

Moderne tuinen zien er anders uit dan de traditionele tuinen. Maar waar zit het verschil nu precies in? Bestrating, planten en waterpartijen bestaan al langer dan vandaag. De verschillen zijn te vinden in de ontwerpen en de materialen die worden gebruikt. Het is nu de tijd van led-verlichting en WiFi, en objecten die op afstand worden bediend via een app op de telefoon. Maar ook het zelf ontwerpen staat centraal. De moderne ontwerpen van tuinen en meubels zijn strak, recht en praktisch. Waar voorheen symmetrie en balans belangrijk waren, is nu strakke eenvoud de trend.

Uniek en comfortabel

Rechte vormen scheppen een rustig beeld. Samen met het gebruik van natuurlijke materialen kan er van de tuin een ruimte worden gecreëerd die een prachtig verlengstuk is van het huis. Duurzame materialen die niet veel onderhoud nodig hebben zijn ook een goede trend. Het gebruik van Douglashout voor de tuinmeubelen is hier een mooi voorbeeld van. Zonnecollectoren voor tuinverlichting houden de stroomrekening laag, en zorgen ervoor dat de tuin ’s avonds altijd mooi is verlicht. Een moderne tuin nodigt uit om in te gaan zitten, en lekker van te genieten.

Gebruik van duurzaam materiaal in moderne tuinen

Strak of weelderig?

Of het nu om een kleine of een grote tuin gaat, een tuin kan een prachtig onderdeel zijn van een woning. Smaken van mensen verschillen, maar ieder stukje grond is om te toveren tot iets moois. De trends die er zijn, geven inspiratie voor vele mogelijkheden. Waar de ene persoon voor een tuin met veel bloemen en kruiden gaat, is het niet ondenkbaar dat een ander voor een onderhoudsvriendelijke tuin gaat, waar niet veel aan hoeft te gebeuren. Comfort, gemak en schoonheid zijn de sleutelwoorden van vandaag de dag. Van tuininrichting, en tuinmeubelen tot aan de tuinverlichting, van natuurlijk tot aan industrieel, er zijn vele mogelijkheden

Functionaliteit van een moderne tuin

Buiten zijn is belangrijk voor een mens, want de buitenlucht doet goed. Tuininrichtingen zijn er op gericht om makkelijk van de tuin gebruik te kunnen maken, zonder dat telkens de tuinstoelen moeten worden opgeborgen. Degelijke tuinmeubelen kunnen gewoon buiten blijven staan, en hebben een minimum aan onderhoud nodig. Persoonlijk design van tuin en meubelen is de normaalste zaak van de wereld geworden. Want het is eenvoudig en uniek, om je eigen tuintafel of tuinbank te ontwerpen. Zo is bijvoorbeeld Douglashout perfect, duurzaam, en zeer degelijk om meubels van te laten maken, voor zowel binnen als buiten.

Onderdelen in moderne tuinen

Recht en strak is modern, en dat is terug te vinden in de zaken die er in een tuin kunnen komen te staan. Rechte paden, rechthoekige waterpartijen die niet alleen ruimtelijkheid benadrukken, maar ook rust creëren. Een belangrijk gegeven is de leeftijd van de mensen die zich in de tuin gaan begeven. Een waterpartij is gevaarlijk wanneer er kleine kinderen in de tuin zijn. Verhogingen en trappetjes zijn weer onhandig voor minder valide mensen. Maar voor elke tuin bestaat er een prachtig tuinontwerp.

Zelf tuinmeubels ontwerpen

Even van het gebaande pad afwijken en zelf tuinmeubelen ontwerpen geeft een uniek karakter aan een tuin. Een opbergruimte in een zelf ontworpen tuinbank, of een tuintafel met geïntegreerde wijnkoeler, zijn natuurlijk speciaal om in de tuin te hebben staan. Tevens geeft het ook veel plezier om op een eigen ontwerp te kunnen zitten, en het bezoek heeft zo altijd iets om over te praten. Zelfontworpen tuinmeubelen van Douglashout zijn oersterk en kunnen in de winter ook gewoon buiten blijven staan, en hebben weinig onderhoud nodig.

Moderne tuinmeubelen

Alles draadloos en praktisch

Van verlichting tot aan de wifi, veel zaken werken tegenwoordig draadloos. Maar ondanks dat is het toch prettig om een stroompunt in de tuin te hebben. Je weet maar nooit waar het handig voor is. Ook kunstgras is zeker een goede aanwinst voor een tuin, en geeft vele voordelen. Kunstgras is altijd groen, en maaien of watergeven is niet nodig. Met kunstgras wordt er een hoop werk uitgespaard, en zo ook een hoop water tijdens de warme dagen. Tevens is het kunstgras in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Het is goed om eens na te denken over de vele groene voordelen, die het hebben van kunstgras oplevert.

Ontwerp en planning

Niet iedereen gaat voor een groene tuin. En daarom is het ook mogelijk om een tuin volledig te betegelen. Dit is natuurlijk ook gemakkelijk in het onderhoud en scheelt ook watergeven op warme dagen. Maar omdat het weer extremer wordt, is het wel belangrijk om de afwatering goed geregeld te hebben. Een afvoer in de tuin die is aangesloten op een afvoer is zeker geen verkeerd idee, zodat het regenwater wel buiten blijft en niet de woning binnenkomt. Regenwater kan minder goed weg met alle betegelde tuinen die er inmiddels zijn, dus waterafvoermanagement is belangrijk.

Bloemen en planten

Wanneer het over beplanting voor een tuin gaat zijn er heel wat mogelijkheden. Vroegbloeiers, laatbloeiers, struiken of hagen die altijd groen zijn, of verkleuren in de winter. Met het juist plaatsen van de beplanting kan er ruimtelijkheid worden gecreëerd. Tevens verspreiden de nodige bloemen en planten een heerlijke geur, waardoor het extra lekker vertoeven is in de tuin. Jasmijn is bijvoorbeeld een plant die ’s avonds geur afgeeft, wat heerlijk is op een zomeravond. Lavendel, siergrassen en rietpluimen zijn zeker op hun plek in moderne tuinen.

Van parasol tot zonnedoek en overkapping

Het plaatsen van een overkapping voor een eventuele buitenkeuken, is een goede optie om een tuin nog handiger te maken. En dankzij de aanwezigheid van een eventuele buitenkeuken, kan de gastheer of gastvrouw gewoon bij het bezoek blijven wat alleen maar gezelliger is. Een moderne tuin biedt plezier, comfort en gemak, en ziet er strak en fris uit. En met een gave zelfontworpen tuinset is het nog aantrekkelijker om lekker in de tuin te zitten.

Neem eens een kijkje in onze shop en kies een modern, onderhoudsvriendelijk meubel voor in jouw moderne tuin!

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook