Selecteer een pagina

De nieuwbouw tuin: tips & tricks

Een nieuwbouwwoning geeft je de vrijheid deze geheel naar eigen smaak in te richten. Heeft jouw nieuwbouwwoning een tuin? Houd er dan rekening mee dat deze in vrijwel alle gevallen volledig leeg zal zijn. Onderschat ook zeker niet de prijs van het aanleggen en ontwerpen van een tuin. Dit kan vrij snel vrij veel geld kosten.

Er is veel om over na te denken, dient de tuin een oase van rust te zijn of heb je liever een groot terras zodat je er gezellig met gezelschap kunt BBQ-en. Heb je groene vingers? Of wil je liever niet te veel aan het onderhoud doen? Dit zijn allemaal aspecten welke bepalend zullen zijn voor de inrichting en het ontwerp van de tuin. In dit artikel zetten we enkel zaken op rij, handig voor eigenaren van een nieuwbouwwoning maar ook voor hen die graag hun bestaande tuin onderhanden nemen.

De nieuwbouw tuin

Voor je aan de slag gaat is het raadzaam eerst een goed ontwerp te maken. Neem hiervoor de tijd, een grondige aanpak tijdens het maken van het ontwerp zal zorgen voor een tuin waar je nog jaren plezier van kunt hebben. Bedenk waar de verharding dient te komen, een eventuele vijver, welke planten waar dienen te komen, maar ook aan de seizoenen. Het is altijd aan te raden enkele wintervaste planten in de tuin te laten groeien zodat ook tijdens de koudere maanden van het jaar de tuin nog groen zal zijn.

Tuin zo groen als gras

Bepaal een budget

Bepaal een budget en houd hier rekening mee tijdens het ontwerp. Het aanleggen van een tuin is een kostbare klus, zeker als je hiervoor een bedrijf inschakelt dien je rekening te houden met kosten welke aan de hoge kant zullen zijn. Veel mensen verkijken zich op de kosten van het ontwerpen en inrichten van de tuin. Vraag ook altijd bij meer dan één hovenier een offerte aan. Prijzen bij verschillende hoveniers kunnen soms best aardig verschillen.

Houd rekening met je wensen

Doe zoveel mogelijk inspiratie op, met in het achterhoofd de afmeting van de tuin. Denk na over hoe je de tuin gaat gebruiken; heb je speelruimte nodig voor kinderen, wil je vooral rust creëren of ben je van plan vaak met grotere groepen in de tuin te zitten? Bedenk van te voren hoeveel tijd je hebt voor het tuinieren. Wekelijks tuinieren is anders dan bijvoorbeeld eenmaal per maand het een en ander te hoeven doen in de tuin. Heb je zowel een voor- en achtertuin, vergeet dan niet dat je twee tuinen moet inrichten en ontwerpen. Begin met een schets met daarin de meest belangrijke aspecten en werk deze vervolgens uit. Het op papier zetten van jouw wensen kan ook helpen deze overzichtelijk te krijgen.

Nieuwbouw tuin ontwerpen is niet makkelijk

Maak je het ontwerp zelf of besteed je dit uit?

Natuurlijk kun je er voor kiezen het ontwerp uit te besteden aan een tuinarchitect of hovenier. Het ontwerpen van een tuin is niet de meest gemakkelijke klus, soms kan een tuinarchitect of hovenier hier een welkome ondersteuning in zijn. Kijk wel goed naar welk bedrijf je inschakelt, lees eerst de reviews of neem een bedrijf in armen waar je een positieve ervaring mee hebt gehad in het verleden. Op het moment dat je ervoor kiest het ontwerp zelf te doen, dan is het misschien handig hiervoor een online programma te gebruiken welke een goed beeld kan geven van hoe de tuin eruit komt te zien.

Denk tijdens het ontwerp aan de basis

Bij het ontwerpen van de tuin is het handig te denken aan de basis. Bepaal als eerste de individuele zones van de tuin (terras, speelplaats, vijver, groen) voordat je de pijlen richt op de details. Houd ook goed rekening met de positie van de zon ten opzichte van de tuin en het huis. Lokale wetgeving is ook iets waar naar gekeken kan worden, deze bepaald vaak de maximale hoogte van de afscheiding van de tuin. Ook voor de plaatsing van bomen kunnen verschillende regels van kracht zijn. Een grote overkapping, veranda of tuinhuis heeft soms een vergunning nodig. Raadpleeg de informatie hierover welke verkrijgbaar is bij de gemeente waar je gaat wonen. Ook indien er oude bomen aanwezig zijn (bij nieuwbouw is de kans hierop natuurlijk zeer gering) kan dit betekenen dat je deze niet zomaar mag weghalen. Ook bij de inschakeling van een tuinarchitect of hovenier is het raadzaam zelf op de hoogte te zijn van de regelgeving en het ontwerp hiertegen in het licht te houden. Overleg met de buren over de schutting of andere vorm van afscheiding kan verstandig zijn.

Het ontwerp uitwerken

Zodra het basisontwerp klaar is kan gekeken worden naar de details van de tuin. Bepaal waar de paden dienen te komen, kijk naar de erfafscheiding, de fundering welke eventueel nodig is en de watertoevoer welke nodig is voor bijvoorbeeld de vijver. Houd rekening met de beplanting. Planten en bomen zullen groeien, kijk daarom ook naar de volwassen maat van de beplanting. Kies de materialen voor de bestrating, verlichting om de planten en eventueel bomen uit te lichten en houd bij de verlichting rekening met de elektriciteitstoevoer. Houd onderhoud ook in gedachten tijdens deze stap.

Het aanleggen van de nieuwbouw tuin

Zodra het ontwerp volledig af is, is de tijd aangebroken voor het aanleggen van de tuin. Zijn de laatste voorbereidingen volbracht, dan kan je eindelijk aan de slag. Stem een startdatum af met de eventuele hovenier, ook een einddatum afspreken is hierbij belangrijk. Ga na of de eventueel benodigde vergunningen aanwezig zijn en licht de buren in over de werkzaamheden. Bekijk de stevigheid van de grond, de voedzaamheid en breng eventueel de fundering op orde. Houd rekening met de plaatsing van water- en stroomvoorzieningen. Ga je in zee met een hovenier lees dan de reviews. Kijk of je te maken hebt met een betrouwbaar bedrijf. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de tuin zelf aan te leggen, deze optie kost waarschijnlijk wel enige tijd maar kan de kosten wel drukken.

Kosten van de nieuwbouw tuin

De kosten voor elke tuin zijn anders, de grootte van de tuin maar ook de specifieke wensen spelen een rol. Sommige beplanting kost meer dan de andere dit speelt allemaal een rol. Om toch een schatting te kunnen geven gaat men over het algemeen uit van vijf tot tien procent van de aankoopkosten van de woning. Hoe meer je zelf doet hoe goedkoper het zal zijn. In sommige gevallen is het mogelijk een deel van de nieuwbouw tuin mee te financieren in de hypotheek, vraag dit na bij de hypotheekverstrekker.

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook