Selecteer een pagina

Het onderhouden van een houten tuinbank

Tuinbanken van hout zijn mooi stijlvol en misstaan geen enkele tuin. Het nadeel is echter dat deze tuinmeubels ten opzichte van bijvoorbeeld aluminium of kunststof modellen vaak veel meer onderhoud nodig hebben. Bepalend voor de hoeveelheid onderhoud welke de meubels nodig hebben is onder andere de houtsoort waaruit de meubels vervaardigd zijn. Natuurlijk speelt ook de plaatsing van de meubels een rol, een houten tuinbank welke onder een overkapping staat (regenvrij) zal minder onderhoud nodig hebben dan een tuinbank welke open en bloot in de regen staat. De opslag van de meubels speelt ook een rol, meubels die in de winter binnen opgeslagen zijn (in bijvoorbeeld een schuur of garage) zullen minder onderhoud nodig hebben dan meubels welke het hele jaar door buiten staan. Coatings en eventuele verflagen welke enige bescherming geven tegen de elementen kunnen ook bepalend zijn. Bij verf kan het wel zo zijn dat de eventuele verkleuring zorgt voor extra onderhoud. Hieronder zullen we enkele tips geven voor het onderhoud van de tuinbanken en tuinmeubels in zijn algemeen.

Tip 1: Houd de houten tuinbank uit de directe zon

Deze tip is vrij eenvoudig: houd de meubels uit de directe zon. Plaats de meubels in een schaduwzone zodat de schadelijke UV-straling deze niet kan aantasten. Dit reduceert de kans op verkleuring aanzienlijk en is de eerste stap in het beschermen van de houten tuinmeubels. Schaduw kan zowel door middel van de plaatsing van een parasol verwezenlijkt worden of bijvoorbeeld door de meubels onder een veranda of andere vorm van dak te zetten.

Tip 2: Plaats de tuinmeubels op een verharde ondergrond

De houten meubels kan je het beste op een verharde ondergrond plaatsen. Denk hierbij vooral aan een stenen ondergrond. Houten meubels geplaatst op gras en directe grond in de tuin trekken vaak vocht op in de poten welke voor beschadiging kan zorgen. Door de meubels op een verharde ondergrond te plaatsen neemt de kans dat vocht optrekt in de meubels af. Belangrijk hierbij is rekening te houden met eventuele plasvorming in geval van regen. Heb je last van plassen op het terras dan is het verstandig op deze plek geen houten tuinbank te plaatsen. Verhelp in dit geval eerst de plasvorming door het terras op te hogen of te zorgen voor een goede drainage van het terras.

Tip 3: Sla de houten tuinbank buiten het seizoen binnen op

Meubels die het hele jaar buiten staan zullen vele malen sneller slijten dan meubels welke in het najaar en de wintermaanden binnen worden opgeslagen. Dit kan in een schuur zijn maar ook in bijvoorbeeld een garage. Hoe minder vochtig de plek is waar je de meubels opslaat, des te beter dit is voor het behoud van de meubels. Heb je geen plek om de meubels binnen op te slaan, bedek deze dan buiten met een zeil. Indien mogelijk pak dan ook de poten van het meubel in, dit in verband met vocht wat vanaf de grond in de meubelen kan optrekken. Bedek je de meubels met een zeil. Leg hier dan een open zak kattengrind onder, dit helpt om vochtvorming onder het zeil te voorkomen.

Zet je tuinmeubels onder een zeil met een open zak kattengrind tegen vocht

Tip 4: Zorg voor een optimale coating

Houten meubels zijn vaak voorzien van een coating welke deze meubels beschermt tegen de elementen. Deze coating zal naar loop van tijd gaan slijten. Dit slijten komt door het gebruik van de meubels en ook tijdens de verplaatsing (schuiven) kan de coating gaan slijten. Een optimale coating beschermt de meubels het beste. Kijk elk jaar de coating-laag na. Ontbreekt op sommige plekken de coating breng dan een nieuwe coating-laag aan. Schuur het meubel licht op voordat je de coating aanbrengt en zorg dat je de coating alleen aanbrengt op het meubel indien het droog is.

Tip 5: Zorg voor een goede verflaag

Naast een coating kan ook een verflaag houten meubels beschermen tegen de elementen. Voor de verf geld ook dat het bijhouden van de laag van belang is, zie je een schade repareer deze dan zo spoedig mogelijk. De kleur van de verf kan ook bepalend zijn voor hoe lang het meubel goed blijft, rood is zeer gevoelig voor verkleuring in de zon dit terwijl lichtere kleuren hier minder last van zullen hebben. Er zijn ook speciale verven met hoge UV-filter waarden welke kunnen helpen de verkleuring te voorkomen.

Tip 6: Kies het juiste hout

Zoals we al schreven is ook de houtsoort van belang in overweging te nemen. Sommige houtsoorten hebben veel meer onderhoud nodig als andere. Vaak geld hoe zachter het hout des te meer verzorging het nodig heeft. Enkele voorbeelden van hout welke zeer geschikt zijn voor tuinmeubels zijn Teak en Douglas. Teak is bijzonder water resistent en daarom was dit bij uitstek de houtsoort waar men vroeger boten van maakte. Dit hout verdraagt water zo goed dat je het zelfs in de badkamer kan gebruiken. Douglas is het hout van een bijzonder harde naaldboom, ook dit hout is zeer robuust en kan goed gebruikt worden voor tuin meubels. Een houten tuinbank gemaakt van Douglas hout kan zonder probleem jaren in de tuin staan zonder veel onderhoud. Af en toe het hout licht opschuren is eigenlijk genoeg om dit hout in goede staat te houden. Een coating behoord tot de mogelijkheden maar is eigenlijk niet nodig.

Tip: Bekijk de shop voor een ruim aanbod Douglas tuinmeubelen.

Tip 7: Houd het hout schoon

Zodra er zich vuil gaat ophopen is de kans groot dat het hout snel beschadigt. Houd de tuinbank schoon. Ook kan er mos gaan groeien op houten meubels in de tuin, haal dit gelijk weg. Houten tuinmeubelen zijn gemakkelijk schoon te houden door deze met een zachte borstel schoon te vegen. Een zachte borstel krast niet in de eventuele coating of laklagen waardoor het meubel langer in een goede staat blijft. Zijn de meubels verweerd gebruik dan wel een harde borstel om zo het vuil te verwijderen. Bij voorkeur gebruik je in dit geval ook een houtreiniger om het hout extra goed te reinigen.

Tip 8: Vervang rotte delen

Kom je op je meubel rot tegen? Vervang de besmette delen dan zo snel mogelijk. Rotte plekken zullen zich snel uitbreiden naar andere nog niet aangetaste delen van het meubel. Vervang rotte planken, onderdelen en plaats nieuw hout terug waar je het rotte hout verwijderd hebt. Heb je last van rot, gebruik dan een coating nadat je deze verwijderd hebt om nieuw rot te voorkomen. Onderzoek ook waarom er rot optreed (het meubel staat waarschijnlijk op een te vochtige plek).  

Ben je op zoek naar een unieke tuinbank? Check dan eens onze Douglas loungebank voor in je tuin!

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook