Selecteer een pagina

Een steigerhouten tafel vs douglas houten tafel

Wanneer er een tuintafel voor buiten nodig is, kun je hem eenvoudig online bestellen. Dan moet je nog een beslissing nemen wat voor hout je gaat kiezen. Je zou kunnen kiezen voor Douglas hout of steigerhout. Beiden hebben speciale eigenschappen.

Alles over steigerhout

Tegenwoordig is steigerhout erg populair. Dat is niet vreemd, omdat steigerhouten meubelen een unieke uitstraling hebben. Het geeft een doorleefde look. Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen voor steigerhout kiezen is, omdat het niet gloednieuw oogt. Het geeft voor buitenmeubelen een uniek karakter. Steigerhout is gemakkelijk te bewerken en je hoeft er ook niet voorzichtig mee om te gaan. Het kan een stootje goed verdragen en is daarom geschikt voor buitenmeubelen. Ook voor het maken van een tafel is steigerhout geschikt.

Steigerhout of steigerplank is een vuren houtsoort van de naaldboom. Deze houtsoort wordt veel in de bouw en meubelindustrie gebruikt. Het zijn over het algemeen lange rechte planken. De planken hebben vaak een lengte van 5 meter of korter om in de bouw bij steigers te worden toegepast. Het steigerhout heeft een lange vezelhoutsoort en de plank kan gemakkelijk buigen. Hij is ook geschikt om in de bouw te worden gebruikt, omdat hij geen harde splinters heeft. De steigerplanken die voor werkzaamheden worden gebruikt zoals voor een steigerhouten tafel, zijn doorleefde planken. Er kunnen mooie meubelen van worden gemaakt. Het is nog niet zo lang geleden dat gebruikte steigerplanken in de bouw, die afgedankt waren, werden verbrand. Ze krijgen nu een tweede leven. De breedte van een steigerplank ligt tussen de 19 en 20 cm en de dikte is 3,2 cm. Er kunnen lange steigerhouten tafels van worden gemaakt. Voordat de meubelindustrie er gebruik van maakt, worden ze eerst gesorteerd. De planken worden op maat gezaagd, geborsteld en geschuurd. Ze worden opnieuw gedroogd, waardoor ze minder gaan werken en zullen daarna niet snel kromtrekken, uitzetten of krimpen. De kleine scheurtjes die er kunnen ontstaan worden gezien als een bepaalde charme van het hout.

Een steigerhouten tafel

Een tafel van steigerhout wordt tegenwoordig vaak gebruikt als buitenmeubelstuk. Buitenmeubels van steigerhout zijn tegenwoordig erg in trek. Sommige kant en klare tuintafels van steigerhout zijn wel aan de prijzige kant. Beitsen is niet noodzakelijk, maar is altijd goed om de levensduur van het steigerhout te verlengen. Ook is een gebeitste steigerhoutentafel mooier afgewerkt.

Alles over Douglas hout

Voor een tuintafel kun je in plaats van steigerhout ook Douglas hout gebruiken. Aan een tuintafel van Douglas hout kun je tijdens de zomermaanden heerlijk zitten om te eten en te drinken. Ook kun je aan zo’n tafel in de loungehoek heerlijk barbecueën. Wanneer je een tuinhuisje hebt, kun je daarbij onder de overkapping een heerlijke loungehoek maken. Niet alleen voor je tuintafel moet je een goede houtsoort gebruiken, maar voor alle tuinmeubelen. Met name Douglas hout is hiervoor zeer geschikt.

Douglas hout is een harde houtsoort. De Douglasspar groeit hoofdzakelijk in West-Europa en is een van de hardste Europese naaldboomsoorten. Omdat Douglas hout sterk is, wordt het de laatste jaren veel gebruikt voor tuinmeubelen. Het Douglas hout hoort tot de klasse 3 en kan, als hij niet wordt behandeld met een beits of impregneermiddel, 10 tot 15 jaar mee. De Douglas naaldboom heeft een hoog percentage kernhout. Het kernhout bezit veel hars. Het kernhout zal, wanneer het aan buitenlucht onderhevig is, harder worden. Het hars zal zich in de buitenlucht verharden. Omdat het kernhout zo hard wordt, hebben schimmels, die de verrotting kunnen veroorzaken, geen kans. Aan de buitenzijde van de boom bevindt zich het zachte spinthout dat lichter van kleur is dan het harde kernhout. Het spinthout zorgt voor de vochttoevoer van de Douglas naaldboom. De kleur van de kern is roodbruin. Wanneer je het hout niet behandeld met een beits of impregneermiddel zal het na een bepaalde periode op fraaie wijze vergrijzen.

Een Douglashout tafel

Je kunt een douglashout tafel voor binnen en buiten gebruiken. Voor binnen is het ook een mooie tafel waarbij het wel verstandig is om de tafel te beitsen. Door het beitsen, kun je de roodbruine kleur van het hout behouden. Het is perfect mogelijk om een op-maat gemaakte Douglashouten tafel te laten maken, zodat deze perfect past bij de rest van de inrichting. De Douglashouten tafel zal perfect matchen met je huiskamer, keuken of lounge hoek buiten. De combinatie van stevige tafelpoten en gladde planken voor het blad zorgen voor een fraai geheel. Bovendien is het niet nodig om een Douglashouten tafel te beitsen.

Douglashouten tafel voordelen

De verschillen tussen steigerhout en Douglas

Er zijn een aantal belangrijk verschillen tussen de twee behandelde houtsoorten. Steigerhout is in sommige gevallen voordeliger dan Douglas hout. Douglas hout is wat donkerder dan steigerhout en zal na verloop van tijd vergrijzen, mits de houtsoort wordt behandelt. Steigerhout kan worden behandelt om de gewenste kleur aan te brengen. De uitstraling van Douglashout is natuurlijk en heeft een consistente kwaliteit. Steigerhout is wat ruwer en kan in het begin al wat meer naden en scheuren vertonen. Steigerhout moet worden behandelt voor buitengebruik, wat slecht is voor het milieu. Bij Douglashout is dat niet het geval, het heeft geen behandeling nodig en zodoende komen er geen schadelijke stoffen vrij.

Onze persoonlijke houtsoortkeuze gaat uit naar Douglashout, vanwege de bovengenoemde voordelen. Ben je op zoek naar een uniek Douglashout tuinmeubelstuk? Kijk snel verder in onze shop.

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook