Selecteer een pagina

Waarom kiezen voor een terrasoverkapping?

Met een terrasoverkapping kun je jouw woongenot en meerwaarde van je woning vergroten. Er zijn tientallen mogelijkheden; verschillende groottes, materialen en kleuren. Zit jij eraan te denken om een terrasoverkapping te laten plaatsen? Lees dan eerst dit artikel om je goed te verdiepen. Na het lezen van dit artikel weet je welk materiaal voor jouw ideale terrasoverkapping het beste is en of jouw tuin groot genoeg is voor een terrasoverkapping.

Hoe groot is je tuin? Hoe groot moet de terrasoverkapping zijn?

Allereerst, hoe groot moet je tuin zijn om te kunnen genieten van een terrasoverkapping? Als je een kleine tuin hebt, en waarschijnlijk dus ook een klein terras, blijft er weinig ruimte over voor een terrasoverkapping. Een terrasoverkapping kan in dit geval teveel zonlicht tegenhouden, waardoor het niet meer comfortabel zitten is op het terras.

Houdt er rekening mee dat voor een comfortabele zitruimte gemiddeld 2,5 tot 3,5m² nodig is. Wil je met vier personen onder je terrasoverkapping kunnen zitten, houdt dan liefst minimaal 10m² aan.

Ook belangrijk om vast over na te denken; waar wil je de overkapping hebben? Aan het huis vast, of liever vrijstaand? Kies een plek die enigszins windvrij is en indien gewenst de nodige privacy biedt.

 

Voordelen van terrasoverkappingen

Laten we de voordelen van terrasoverkappingen eens beter bekijken.

1. Minder felle zon, toch genieten van het uitzicht

Eén van de redenen om voor een terrasoverkapping te kiezen is natuurlijk het feit dat deze je beschermt tegen de felle zon in de zomer. Je kunt dan heerlijk koel onder de overkapping zitten terwijl je vrij zicht blijft houden over je tuin. Een zonnescherm biedt ook bescherming tegen de zon, maar vaak neemt dit toch een deel van je zicht richting de tuin weg.

2. Vaker buiten zitten

Zelf bij minder goed weer kun je heerlijk zitten onder je terrasoverkapping. Regen of hele felle zon, met een overkapping boven je terras kun jij lekker buiten zitten. Ook lekker als je tijdens die natte wintermaanden toch droog staat buiten.

3. Geen UV-stralen

Een bijkomend voordeel van een overkapping is dat deze beschermd tegen UV-stralen. Niet alleen zit jij niet in de felle zon, ook je tuinmeubels zullen minder snel verkleuren doordat ze niet in de zon staan. Ze gaan langer mee en behouden hun kleur beter.

 

Douglas houten terrasoverkapping

 

4. Geen vergunning nodig

Heb je minder dan 30m² aan tuinhuis of andere bijgebouwen in je tuin staan? Dan kun je vaak vergunningsvrij een terrasoverkapping bouwen. Check voor de zekerheid even bij jouw gemeente welke gemeentelijke regels er gelden.

5. Extra bergruimte

Vind je het vervelend om elke keer de tuinmeubels uit de berging te halen? Met een terrasoverkapping kunnen deze blijven staan. Ze staan namelijk overdekt onder de overkapping zodat ze daar zelfs in de winter kunnen blijven staan. Ook andere zaken, zoals tuingereedschap, kan makkelijk overwinteren onder een terras overkapping.

6. Duurzame kwaliteit

Kies je voor een terrasoverkapping van goede kwaliteit dan geniet je gegarandeerd van een lange levensduur. De meeste materialen vergen bovendien weinig onderhoud. Af en toe een schoonmaakbeurt is voldoende om lang te kunnen genieten van de terrasoverkapping.

7. Meerwaarde voor je woning

Een terrasoverkapping is een mooie toevoeging voor in je tuin. Het zorgt er ook voor dat je woning meer waard wordt. Dat is handig bij eventuele verkoop van de woning.

 

Welk materiaal voor jouw terrasoverkapping?

Terrasoverkappingen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, ieder met hun unieke eigenschappen en voordelen. De meest voorkomende materialen voor terrasoverkappingen zijn:

  • Aluminium
  • Hout
  • PVC (dak)
  • Polycarbonaat (dak)
  • Glas (dak)

Houten terrasoverkappingen zijn populair

 

Aluminium terrasoverkapping

We zien ze steeds meer: terrasoverkappingen van aluminium. Aluminium biedt verschillende voordelen. Het is een licht, maar sterk materiaal. Een voordeel daarvan is dat het redelijk makkelijk is om een terrasoverkapping mee te bouwen. Het heeft een strakke, moderne uitstraling die goed past bij moderne woningen. Ook heeft een aluminium overkapping nagenoeg geen onderhoud nodig, het zal niet roesten. Een aluminium terrasoverkapping gaat vaak zo’n 30 jaar mee.

 

Houten terrasoverkappingen

Wist je dat ongeveer de helft van de mensen die een terrasoverkapping koopt, kiest voor een houten variant? Dat is niet voor niets, hout biedt namelijk vele voordelen. Het heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Hierdoor past hout bij eigenlijk elk type woning, van modern tot landelijk. Hout is verkrijgbaar in tientallen soorten, texturen en kleuren. Er is keuze genoeg, voor iedereen zit er wat tussen. Hout is makkelijk te bewerken, wat het plaatsen van een houten terrasoverkapping een stuk makkelijker maakt. Hout is relatief goedkoop, je kunt zelfs met een beperkt budget een goede terrasoverkapping aanschaffen van hout. Het is een duurzaam materiaal dat lang meegaat.

 

Een dak op je terrasoverkapping van PVC

PVC (polyvinylchloride) is een kunststof waarmee het dak van een terrasoverkapping kan worden gemaakt. De voordelen van PVC zijn als volgt. Het is relatief goedkoop, met een klein budget kun je al een dak van PVC aanschaffen. Het weegt niet veel, zodoende zou je bijvoorbeeld een schuifbaar dak kunnen maken, zodat je zelf de lichtinval kunt regelen. PVC is wel drie keer zo sterk als glas (maar niet zo sterk als polycarbonaat).

 

Een dak op je terrasoverkapping van polycarbonaat

Polycarbonaat is een sterke kunststof. Met platen van dit materiaal kan eenvoudig een dak voor een terrasoverkapping worden gemaakt. Het frame is, net als bij PVC en glas, van een ander materiaal gemaakt. Polycarbonaat biedt diverse voordelen. Het is een enorm sterk materiaal en zal niet breken of scheuren. Desondanks is het bijzonder licht, zelfs de helft lichter dan glas. Het is bovendien makkelijk te bewerken. Je kunt erin boren, zagen en frezen. Dit maakt de plaatsing van een polycarbonaat dak redelijk makkelijk.

 

Een dak op je terrasoverkapping van glas

Een ander materiaal voor het dak op jouw terrasoverkapping is glas. Glas biedt verschillende voordelen. Zo heb je met glas een goede lichtinval. PVC laat ongeveer 80% van het licht door, met glas heb je een optimale lichtinval. Kies je voor gelaagd glas dan blijft de warmte beter hangen in de winter en in de zomer heb je meer koelte onder je terrasoverkapping. Glas heeft weinig onderhoud nodig. Af en toe een schoonmaakbeurt is voldoende.  

 

Maatwerk terrasoverkappingen

Ben jij op zoek naar een unieke terrasoverkapping voor jouw tuin? De overkappingen die wij maken zijn altijd maatwerk, zodat ze perfect passen bij jouw wensen en terras. Graag bespreken we jouw idee zodat we daarna aan de slag kunnen om jouw overkapping werkelijkheid te maken.

 

Kies een terrasoverkapping die perfect past bij jouw tuin

 

Het liefst werken wij met Douglas hout voor overkappingen. Deze leveren we zowel met als zonder wanden. Wat ook tot de mogelijkheden behoort zijn verschillende soorten dakbedekking en verankering. Wil je een unieke terrasoverkapping speciaal voor jouw tuin? Informeer naar de mogelijkheden.

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook