Selecteer een pagina

De ideale tuininrichting, veel mogelijkheden en tips

Denken, ontwerpen, kiezen

Bij het inrichten van een tuin zijn er heel wat keuzes die gemaakt moeten worden. Of het nu om een grote of een kleine tuin gaat, met de juiste tuininrichting is het mogelijk om een aantrekkelijk en praktisch geheel te creëren waar je veel profijt van kunt hebben. Ieder mens heeft zijn of haar wensen voor de uitstraling van een tuin want de ene persoon gaat voor groen, waterpartijen en bloemen terwijl een ander persoon gaat voor bestrating en geen begroeiing. Ondertussen zijn er talloze ideeën en tips overal te vinden maar wat er ook wordt ontworpen, er zijn altijd een paar elementaire regels voor het ontwerpen van een prachtige tuin.

Potlood en papier om makkelijk te ontwerpen

Door beplanting en ook door de tuinmeubels kan een tuin een totaal andere indruk geven. Niet alleen het soort meubels maar ook hoe en waar de tuinmeubels worden neergezet is absoluut bepalend voor het eindresultaat. Het is leuk om even te gaan zitten met een kladblok en een paar potloden om de eerste gedachten eens op papier te zetten. Of er nu één grote tuin moet ontstaan of een tuin met een paar knusse hoekjes voor een zitje, een vijver of een gedeelte met kruidenplanten, voor alles valt een oplossing te vinden.

Succesvol de tuin inrichten

De diepte in

Een tuin inrichten is mogelijk aan de hand van een paar eenvoudige regels. Het is mogelijk om een tuin dieper te laten lijken dan dat hij daadwerkelijk is. De grote struiken of planten achteraan neerzetten is een handige tip maar hoogteverschillen zijn ook te realiseren door middel van het maken van een heuveltje of het neerleggen van een paar grote keien in een tuin. Het suggereren van diepte is grappig en interessant, want de tuin kan er zeker een grotere indruk door geven. Maar ook een spiegel aan een schutting geeft al weer een ander beeld; door de reflectie ontstaat er een dieptewerking.

Licht en verlichting

Licht is iets wat mensen nodig hebben, maar soms is schaduw ook belangrijk voor ons. Het hebben van een tuin met zonnige plekken en schaduw is ontzettend praktisch, want met het wisselen van de seizoenen is het de ene keer lekker om in de zon te kunnen zitten en een andere keer weer te warm. Niet iedere tuin leent zich ervoor om een boom neer te zetten om schaduw te creëren, daarom kun je ervoor kiezen om een zonwering op te hangen of het neerzetten van een parasol. Het managen van het licht in een tuin is leuk om te doen want met het aanbrengen van bijvoorbeeld tuinverlichting op strategische plekken kan er ook diepte worden benadrukt. Het ’s avonds kunnen lezen van een boek in een lekkere tuinstoel of op de tuinbank is natuurlijk het handigst met een lampje erbij.

Geur en kleur

Het optimaal benutten van de beschikbare ruimte is natuurlijk belangrijk. Niet alleen zijn degelijke materialen die de weersomstandigheden kunnen weerstaan praktisch in een tuin, maar ook de verschillende kleuren kunnen praktisch werken. Met heldere kleuren zoals wit of zachte pasteltinten ontstaat er ook een ruime sfeer zodat er met diepte kan worden gespeeld. Natuurlijke kleuren geven vooral rust aan de uitstraling van een tuin. Een tuinset gemaakt van hout zou op deze manier een contrasterende werking kunnen hebben met de witte planten of bloemen die erachter staan. Geur geeft ook diepgang aan een tuin –  alleen is dat niet optisch maar voor de neus. Het planten van jasmijn is een goede keuze want de plant ziet er niet alleen mooi uit maar geeft ’s avonds geur af zodat het dan nog aangenamer vertoeven is in de tuin dan voorheen.

Extra’s voor in een tuin

Relaxen in de tuin lounge set

Tuinset of hangmat

Het is heerlijk om te zitten of liggen in je tuin. De meubels gaan hier een grote rol spelen. Een tuininrichting is natuurlijk compleet met een mooie tuinstoel, bank of set. Iedere tuin is verschillend in grootte en daarom is het niet ondenkbaar dat er op-maat gemaakte tuinmeubelen nodig zijn. Een tuinbank die zo ontworpen en gemaakt is dat deze precies in de hoek van de tuin tussen de vijver en de heg past is natuurlijk praktisch en prachtig. Een vaste tafel of eentje die inklapbaar is bieden genoeg mogelijkheden om van iets een praktisch geheel te maken. Het is prettig om alleen maar de stoelkussens te hoeven neerleggen wanneer het weer zich daarvoor leent. Een praktische tuin nodigt uit om in te gaan zitten.

Degelijkheid kent geen tijd

Douglashout is een houtsoort die uitermate geschikt is om in een tuin te gebruiken. Bij ons worden tuinmeubelen op maat gemaakt van Douglashout juist om deze reden. Wanneer hout wordt behandeld met een olie, beits of lak is het natuurlijk beter beschermd tegen de weersinvloeden van buitenaf maar Douglashout is ook een houtsoort die het onbehandeld buiten wel even volhoudt. De kwaliteit van het hout is sterk zodat de tuinstoelen gewoon buiten kunnen blijven staan en niet telkens hoeven te worden opgeborgen.

Een aangeklede tuin

Een tuin inrichten lijkt misschien niet eenvoudig maar eenmaal aan het schetsen vallen vanzelf de puzzelstukken op hun plek. Licht, schaduw, geur, kleur en accessoires kunnen een tuin tot een geheel maken. Bloemen voor de bijen en kruiden om mee te koken zijn een meerwaarde. Subtiel omgaan met de ruimte is mogelijk vanwege alle informatie en ideeën die er online zijn te vinden. Meubels op maat zijn niet alleen sterk, modern en handig maar ook nog eens uniek. Vrienden en familie zullen verbaasd opkijken wanneer er niet een doorsnee tuinbank in de tuin staat maar een uniek ontwerp wat ook nog eens perfect op maat is.

Een tuininrichting gaat van de tuinpaadjes tot aan de meubels, van eenvoudig tot aan groots, van iedere tuin valt zeker een paradijs te maken.

Jouw tuin voorzien van een uniek meubelstuk? Kijk snel in de shop of vraag een offerte aan voor een op-maat gemaakt, uniek meubelstuk.

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook