Selecteer een pagina

Soorten tuintafels: voor- en nadelen per materiaal

Een tuintafel is een perfecte toevoeging voor je tuin. Vooral in de lente en zomer kun je buiten heerlijk genieten aan je tuintafel. Niks is lekkerder dan de dag beginnen met een verse kop koffie aan de tuintafel. Of juist de dag afsluiten met een zomerse barbecue en een groep vrienden. Het kiezen van een goede tuintafel is belangrijk; hij moet lang meegaan, liefst niet lastig zijn in onderhoud en er natuurlijk schitterend uitzien.

In dit artikel bespreken we verschillende soorten tuintafels en waarop je moet letten voor het onderhoud. We eindigen met praktische tips voor de aanschaf van een tuintafel die voldoet aan jouw wensen.

Soorten tuintafels

Lage tafels, hoge tafels, vierkante en ronde tafels. Er zijn zoveel verschillende soorten tafels, welke moet je kiezen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de diverse materialen: kunststof, hout, RVS of zelfs steen. Het is belangrijk om een tafel te kiezen die past bij je tuin en die een bepaald doel heeft. Een tuintafel op een balkon zal een ander doel hebben dan een tuintafel in een grote achtertuin.

Hoe weet je welk materiaal en welke vorm het beste bij jouw tuin en stijl past? Hoe onderhoud je het materiaal het beste? Er zijn tafels van hout met een stoere, natuurlijk uitstraling. Er zijn stevige kunststof tafels met een luxe uitstraling en ook robuuste tafels van aluminium en glas. Tot aan massieve tuintafels van steen. Elk materiaal heeft een ander soort behandeling voor het onderhoud nodig.

Natuurlijke materialen hebben meer onderhoud nodig, maar worden vaak wel op een hele fraaie manier oud zodat je er jaren mee vooruit kunt. Een tafel met een frame van aluminium is lekker licht, handig als je deze even wilt verzetten om net iets meer in (of uit) de zon te gaan zitten. Een tafel met een blad van graniet is erg stevig, maar daardoor ook zwaar en moeilijker te verplaatsen. Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Gelukkig is er voor ieder wat wils doordat het aanbod zo breed is.

Ronde tuintafel

Een ronde tuintafel oogt gezellig en je creëert er makkelijk extra zitplaatsen bij, zonder dat je last hebt van poten of een hoek. Daarbij zorgt een ronde vorm voor een zachtere uitstraling ten opzichte van vierkante of rechthoekige tafels.

Met veel ruimte in je tuin is een ronde tafel een prima optie. Je kunt daar met zijn allen omheen gaan zitten tijdens het avondeten of het borrelen. Heb je minder ruimte in je tuin, dan is een vierkante tafel geschikter. Die kun je makkelijk in een hoek zetten, waardoor de tafel minder ruimte in beslag neemt.

Bartafel

Zou je graag binnenshuis een bar willen creëren, maar ontbreekt het aan ruimte? Maak dan gewoon gebruik van een bartafel. Een bartafel is werkelijk multifunctioneel; je kunt er gezellig aan dineren, een spelletje spelen of gewoon bijpraten met vrienden.

Bovendien komt zo’n hoge tafel altijd van pas tijdens tuinfeesten of andere gelegenheden buiten. Het is heerlijk om tijdens warme zomeravonden aan een bartafel in je tuin te zitten en na te genieten van de avond. Een hoge bartafel heeft als voordeel dat deze weinig ruimte inneemt en toch veel zitplaatsen biedt. Er kunnen makkelijk meerdere mensen om de tafel heen staan.

Polywood tuintafel

Een redelijk nieuw materiaal in de wereld van de tuinmeubelen is polywood. Dit materiaal heeft een fraaie houtstructuur, maar niet de nadelen van echt hout. Het barst en verkleurt niet door de invloeden van het weer. Dit maakt polywood uitermate geschikt voor gebruik in de tuin. Door de eigenschappen van het materiaal zijn polywood tuinmeubelen vrijwel onderhoudsarm. Vaak hebben deze tafels een diepe kleur, zodat kleine krasjes of beschadigingen niet zo snel opvallen.

Wicker tuintafels

Je kent vast wel de Wicker manden met het kunststof vlechtwerk dat wat weg heeft van riet. Wicker is een solide materiaal dat veel van de voordelen van kunststof heeft. Een tuintafel van Wicker gaat lang mee en is onderhoudsvriendelijk. Het materiaal kan zich staande houden in weer en wind. Houdt wel rekening met de kleur van je Wicker tuintafel, een donkere Wicker tafel zal over het algemeen namelijk sneller verkleuren.

Er zit veel verschil tussen Wicker tuintafels, laat je dus vooraf goed informeren. De tafels zijn lichtgewicht, vorst- en vochtbestendig en vereisen nauwelijks onderhoud. Ideaal voor als je een stevige tuintafel zoekt waar je weinig omkijken naar hebt.

Tuintafel van natuursteen

Je kunt ook kiezen voor een tuintafel met een blad van natuursteen. Het grootste voordeel hiervan is dat je er je leven lang profijt van kunt hebben en dat er vrijwel geen onderhoud vereist is. Veelal zijn deze tafels voorzien van een blad van graniet, ofwel natuursteen. Dit type tuintafel is perfect om te combineren met luxe tuinstoelen of zogeheten dining fauteuils. De stijl van deze tafels maakt ze geschikt voor gebruik in een landelijke setting. Ook passen ze prima in een industriële stijl zodra je ze combineert met strakke stoelen met RVS of kunststof.

Het onderstel van een natuurstenen tafel is vaak van aluminium of RVS, waardoor weinig onderhoud nodig is. Het natuursteen zelf is hard en uiterst robuust, het zal nauwelijks kunnen beschadigen. Bovendien is het blad vorstbestendig en onderhoud nauwelijks nodig.

Het nadeel van dit type tafel is het hoge prijskaartje. Daartegenover staat wel dat de tafel enorm duurzaam is en vrijwel onverwoestbaar. Het stenenblad is Uv-bestendig en kan tegen zowel regen als vorst.

Houten tuintafel

Wat is er stijlvoller dan een echte houten tuintafel? Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar voor tuintafels, daarover straks meer. Een houten tuintafel zorgt voor een natuurlijke, mooie uitstraling. Je maakt het plaatje compleet door de tafel te combineren met comfortabele houten stoelen.

Wat is er stijlvoller dan een houten tuintafel?

Over het algemeen zijn houten tuintafels duurder dan Wicker of aluminium tafels. Tevens is er meer onderhoud vereist als je een houten tafel aanschaft. Vooral hardhouten tafels hebben wat vaker een onderhoudsbeurt nodig, ze gaan dan ook langer mee. Voordelen van houten tuintafels zijn hun natuurlijke uitstraling en het duurzame karakter. Het nadeel is dat er meer onderhoud noodzakelijk is.

Tuintafel steigerhout

Een tuintafel van steigerhout geeft je tuin gelijk een robuust karakter. Het hout is sterk, omdat het minstens al 12 maanden op een bouwplaats op een steiger heeft gelegen. Hierdoor heeft het hout al flink wat te verduren gehad. Het hout is dus zoals ze dat noemen ‘uitgewerkt’ – het zweet geen hars meer. Nadelen van deze houtsoort zijn dat het kleurverschil kan vertonen en het hout niet perfect is. Er kunnen scheurtjes, barstjes en dergelijke te zien zijn, wat overigens ook wel weer wat van de charme van deze houtsoort is. Een tuintafel van steigerhout ziet er robuust uit en kan jarenlang mee gaan. Het verweerde karakter geeft je tuin wat stoers.

Douglashouten tuintafel

Zoek je een trendy tuintafel? Dan biedt een Douglashouten tuintafel uitkomst. Douglas is de trend van dit moment en zeer in trek. Voordelen van douglashout zijn dat het enorm lang mee gaat (10+ jaar), het oogt stoer en er is nauwelijks onderhoud nodig. Veel andere houtsoorten moeten geïmpregneerd worden voordat ze bruikbaar zijn, met Douglashout is dat niet het geval. De hoge mate van hardheid zorgt ervoor dat dit stevige hout lang mee zal gaan en dat schimmels geen kans krijgen.

Houten tuintafel kopen? Let dan op het FSC keurmerk

Idealiter kies je voor een houten tuintafel met een FSC® keurmerk. In FSC-bossen wordt namelijk niet meer gekapt dan het bos zelf kan vervangen. Overexploitatie van deze bossen wordt op deze wijze voorkomen.

Benut je tuin en tuintafel optimaal

Voordat je een tuintafel kunt aanschaffen is het van belang om te checken hoeveel beschikbare ruimte je in je tuin hebt. Een tuintafel op een balkon zal een heel ander formaat hebben dan een tuintafel in een ruime achtertuin. Stel jezelf dus de vragen: hoeveel beschikbare ruimte heb ik? Hoeveel van die ruimte zou ik willen afstaan voor de tuintafel? Let hierbij ook op de benodigde loopruimte rondom de tafel. Tijd dus om er een meetlat bij te pakken.

Heb je vaak gasten over de vloer? Dan is mogelijk een tuinbank zonder leuningen een praktische oplossing. Door het gebrek aan leuningen kun je makkelijk meerdere mensen kwijt op deze bank. Let ook op de tafelpoten van de tuintafel. Is er genoeg ruimte om makkelijk je stoel onder de tafel te schuiven, en heb je genoeg beenruimte?

Tuinstoelen voor bij de tafel: tips

Wil je ook gelijk tuinstoelen aanschaffen bij je tuintafel? Houd dan in gedachten dat er zo’n 40 centimeter nodig is om de tuinstoel van de tafel af te schuiven om goed te kunnen gaan zitten. Je wilt ongeveer 75 centimeter van de tafel af ruimte hebben om rond de tafel te kunnen lopen. Wil je dat men makkelijk langs de stoelen kan lopen als er iemand aanzit? Of vind je het niet erg dat iemand even zijn stoel wat verder moet aanschuiven zodra iemand achterlangs zijn of haar stoel loopt?

Tevens is het handig om in gedachten te houden waar je de stoelen wilt bewaren. Schuif je ze aan onder de tafel? Of worden ze opgeslagen in een berging?

Tuintafel onderhoud in 9 stappen

Een ander belangrijk onderdeel van de aanschaf van een tafel voor in de tuin is het onderhoud.

Voor hardhouten tuinmeubels wordt het advies gegeven om ze twee keer per jaar schoon te maken en te onderhouden met de daarvoor bestemde middelen.

Hieronder wat algemeen advies voor een lange levensduur van jouw houten tuintafel.

 1. Maak je nieuwe tuinmeubel schoon met een borstel met zachte haren. Hierdoor beschadigt de waslaag van het hout niet.
 2. Gebruik een zachte borstel en sop van vloeibare zeep of daarvoor bestemde tuinmeubelreiniger. Idealiter laat je dit 24 uur drogen.
 3. Vervolgens wrijf je het tuinmeubel in met een borstel met daarop een laag tuinmeubelolie. Dit laat je 15 minuten inwerken. Vervolgens neem je de meubelen af met een dikke, droge doek.
 4. Verdun daarna een houtreiniger conform de gebruiksaanwijzing. Meestal wordt één deel houtreiniger gebruikt op vijf delen lauw water.
 5. Hanteer een schuurborstel om de houtreiniger aan te brengen. Een platte kwast biedt uitkomst om lastig te bereiken hoeken en naden schoon te maken.
 6. Laat de meubelreiniger 10 minuten intrekken.
 7. Gebruik een harde borstel om het tuinmeubel nogmaals goed te boenen. Veeg hiermee in alle richtingen.
 8. Overtollig reinigingsmiddel kun je eenvoudig wegspoelen met water. Laat de meubelen vervolgens 24 uur drogen.
 9. Als de meubelen droog zijn kun je ze extra inwrijven met een paar lagen meubelolie. Dit werkt het beste met een borstel en een zachte doek.

Tips voor onderhoud

 • Gebruik nooit de hogedrukreiniger op nieuwe tuinmeubelen. De waslaag van het hout kan beschadigd raken door de krachtige waterstraal. Overigens is dit bij verweerde tuinmeubelen geen probleem, die zijn vaak hun natuurlijke beschermlaag al kwijt.
 • Na verloop van tijd krijgt hardhout veelal een matte of grijze kleur.
 • Zwarte schimmelplekken op je houten tuinmeubels kun je verwijderen door de daarvoor bestemde middelen te gebruiken.
 • Zet je tuinstoelen schuin tegen de tuintafel, zodat regenwater eraf loopt en weinig schade kan doen.
 • Of dek je tuinmeubels af met een plastic hoes ter bescherming.
 • Een beetje regen in de eerste maand van je tuintafel is niet erg, dit ontvet het hout en zorgt ervoor dat de poriën open gaan staan.

Tuintafel kopen

Met deze praktische gids heb je voldoende informatie om een voor jou geschikte tuintafel te kiezen. Heb je vragen over de aanschaf of onderhoud van tuintafels? Neem gerust vrijblijvend contact op voor advies. Of bekijk in onze shop de douglas tuintafel.

Unieke tuintafel laten maken

Heb je specifieke wensen voor je tuintafel? Laat het ons weten, we gaan graag voor je aan de slag.

Ja, ik wil mijn wensen bespreken

Pin It on Pinterest

Laat je inspireren:
Download gratis het Trae Lookbook